Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosta babka na oleju

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Delikatna w smaku i prosta w przygotowaniu babka na oleju, to świetne rozwiązanie na szybki deser do popołudniowej kawy. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 2 szklanka
cukier 1 szklanka
kakao 1 łyżka
olej 1,5 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżka
kasza manna 1 łyżka
jajka duże 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Prosta babka na oleju

1. Jaja (w temperaturze pokojowej) miksujemy z cukrem na puszystą masę.

2. Dodajemy powoli przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewamy olej ciągle miksując.

3. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną formy babkowej wlewamy 1/3 ciasta.

4. Do pozostałego dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

5. Do nagrzanego do 180 ° piekarnika wstawiamy ciasto na 45 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest suche.

6. Można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę,

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 02.10.2014 13:56
jaka smaczna babka
Alex_M 30.08.2014 21:44
prosta i jaka dobra :):)
Jagódka77 22.08.2014 17:04
pięknie się prezentuje
Bernadeta1 24.07.2014 09:49
Babki zawsze smaczne
Wafelek2601 04.07.2014 08:15
bardzo smaczna
w mojej kuchni 22.06.2014 09:59
wygląda na puszystą i smaczna babkę
Kejti 25.05.2014 23:33
Super taka babka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak