Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 gram
jajko 2 sztuki
cukier 25 gram
cukier wanilinowy 1 opakowanie
masło 60 gram
mleko 120 ml
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
skórka z pomarańczy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach

Kroki postępowania

1
Do miski przesiać mąkę. Dodać przesiane cukry i drożdże. Wymieszać suche składniki. Mleko podgrzać a tłuszcz roztopić i ostudzić. Do miski wbić jajka i dodać masło, wymieszać.
Krok 1 - Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach foto
2
Partiami dodawać mleko i wyrabiać ciasto. Wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Posypać z wierzchu mąką i przykryć ściereczką. Odłożyć aż dwukrotnie urośnie. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kawę rozpuszczalną ( najlepsza jest bardzo miałka, ale można zmielić w młynku do kawy). Wyrobić ciasto ale nie za dokładnie aby było widać kawę.
Krok 2 - Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach foto
3
Pomarańcz dokładnie wyszorować, osuszyć i zetrzeć skórkę. Dodać do drugiej porcji ciasta i ponownie wyrobić.
Krok 3 - Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach foto
4
Z każdego ciasta uformować kulki i układać jeden obok drugiego na przemian w formie do babki ( ja użyłam silikonowej- zwykłą posmarować masłem i wysypać bułką).
Krok 4 - Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach foto
5
Piec około 45-55 minut w 180 st. Ostudzić na kratce. Przed podaniem można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Krok 5 - Prosta babka drożdżowa w dwóch smakach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 29.01.2014 13:14
świetna babka
teresa18 18.01.2014 15:35
Fajna babka
Olga_SK 17.01.2014 21:41
Niezła baba :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak