Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PROFITEROLKI Z KREMEM BANANOWYM I CZEKOLADĄ

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO PTYSIOWE

woda 150 ml
masło 60 g
mąka pszenna 85 g
jajko 2 szt

KREM BANANOWY

śmietana 36% 300 ml
banan 1 szt
cukier puder 3 łyzki
likier bananowy 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: PROFITEROLKI Z KREMEM BANANOWYM I CZEKOLADĄ

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą.

Piekarnik nagrzewamy do 200C.

CIASTO:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia.

Wsypujemy przesianą makę i ubijamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka.

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę.

Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ).

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut i pieczemy na złoto.

Po upieczeniu każde nakłuwamy nożem, by wypuściło parę, studzimy.

KREM BANANOWY:

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy rozgniecionego banana, cukier i likier bananowy.

Wszystko razem dokładnie mieszamy, chłodzimy.

CAŁOŚĆ:

Ptysie/profiterolki nadziewamy kremem bananowym ( ze szprycy ) i oblewamy roztopioną czekoladą.

Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ostra Na Słodko 22.02.2015 17:48
Smakują obłędnie!
Kolorowa 20.02.2015 17:29
pyszności ;)
IKrakowianka 19.02.2015 21:43
wyglądają przepysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak