Przepis i sposób przygotowania na: PROFITEROLKI Z KREMEM BANANOWYM I CZEKOLADĄ
Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 200C.
CIASTO:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, gotujemy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia.
Wsypujemy przesianą makę i ubijamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od boków garnka.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy jajka i ubijamy na gładką masę.
Wkładamy do szprycy i wyciskamy na blachę niewielkie gniazdka ( zostawiamy miejsca między nimi – rosną! ).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut i pieczemy na złoto.
Po upieczeniu każde nakłuwamy nożem, by wypuściło parę, studzimy.
KREM BANANOWY:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy rozgniecionego banana, cukier i likier bananowy.
Wszystko razem dokładnie mieszamy, chłodzimy.
CAŁOŚĆ:
Ptysie/profiterolki nadziewamy kremem bananowym ( ze szprycy ) i oblewamy roztopioną czekoladą.
Pycha!