Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

prodiż-pyszne ciasto z resztek po soku wyciskanym i z kremem mascarpone...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NA SOK

marchew 4 średnie
jabłka 3 sztuki
banan 4 sztuki
mandarynki 6 sztuk

CIASTO

jajko 5 sztuk "L"
cukier 3/4 szklanki
margaryna 15 dag
aromat migdałowy 2 krople
mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczki
kefir 1/2 szklanki

DODATKI I KREM

aronia 250 ml/dżem
śmietana 30% 330 ml
cukier puder 2 łyżki
serek mascarpone 250 ml
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
kolorowa posypka - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: prodiż-pyszne ciasto z resztek po soku wyciskanym i z kremem mascarpone...

Kroki postępowania

1
jabłka ze skórką, obrane marchewki, banany, mandarynki wycisnąć w wyciskarce do soku, sok jest do wypicia a resztki z pojemnika do ciasta
Krok 1 - prodiż-pyszne ciasto z resztek po soku wyciskanym i z kremem mascarpone...  foto
2
jajka, cukier, margarynę, aromat mikserem ucierać na dużych obrotach z 3 minuty, masa będzie zważona, ale tak ma być
Krok 2 - prodiż-pyszne ciasto z resztek po soku wyciskanym i z kremem mascarpone...  foto
3
wsypać mąkę, proszek z sodą, resztki po soku, wlać kefir i połączyć mikserem składniki, forma silikonowa z kominkiem 22 cm, przełożyć do formy ciasto
Krok 3 - prodiż-pyszne ciasto z resztek po soku wyciskanym i z kremem mascarpone...  foto
4
włożyć do prodiża z grzaniem góra-dół, włączyć prodiż, piec około 40-45minut do suchego patyczka
Krok 4 - prodiż-pyszne ciasto z resztek po soku wyciskanym i z kremem mascarpone...  foto
5
ciasto wyjąć z formy zimne i przekroić na dwa blaty
Krok 5 - prodiż-pyszne ciasto z resztek po soku wyciskanym i z kremem mascarpone...  foto
6
zimną śmietanę ubijać mikserem, gdy zacznie sztywnieć wsypać cukier puder i wanilinowy, dodać serek mascarpone i ubić wszystko na sztywno
Krok 6 - prodiż-pyszne ciasto z resztek po soku wyciskanym i z kremem mascarpone...  foto
7
jeden blat posmarować grubo dżemem z aronii (użyłam swojej roboty) lub jaki dżem lubisz, krem podzielić na 3 części i jedną rozsmarować na dżemie, lekko dociskając nakryć drugim blatem
Krok 7 - prodiż-pyszne ciasto z resztek po soku wyciskanym i z kremem mascarpone...  foto
8
drugą część kremu rozsmarować po wierzchu i trzecią nałożyć szprycką, posypać kolorową posypką, schować do lodówki

ciasto jest aromatyczne, wilgotne, krem nie za słodki, smakuje wyśmienicie i szybko się zjada .........SMACZNEGO!!!
Krok 8 - prodiż-pyszne ciasto z resztek po soku wyciskanym i z kremem mascarpone...  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 21.11.2016 10:09
wygląda apetycznie
Habibi 18.11.2016 10:41
ja też lubię wykorzystać owocowe wytłoki do innych dań, bo to przecież tak bardzo cenny dla nas błonnik i witaminki :)
Franciszek 18.11.2016 00:45
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak