Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Precle z solą gruboziarnistą i rozmarynem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
drożdże suche 6 gram
sól 0,5 łyżeczka
rozmaryn 1 gałązka
cukier 1 łyżeczka
woda 3/4 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Precle z solą gruboziarnistą i rozmarynem

Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem, zalać ciepłą wodą, dodać posiekany rozmaryn i zagnieść ciasto.
Jeśli ciasto za bardzo się klei to dosypać trochę mąki.
Ciasto ma być elastyczne i miękkie.

Ciasto odłożyć pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części, z każdej uformować długi wałek i zapleść precle.

Odłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190' do lekkiego zarumienienia, przed upieczeniem posmarować jajkiem i posypać gruboziarnistą solą.

Precle najlepsze są po upieczeniu, na drugi dzień niestety robią się twarde.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 26.05.2014 21:25
Moje ulubione obok tych z makiem :)
wwwiolka 26.05.2014 11:28
Bardzo ciekawy przepis.
Olga_SK 26.05.2014 11:10
Genialne zdjęcie!
Christopher 26.05.2014 09:58
Oryginalna fotografia.
Magula 26.05.2014 08:28
Super precelki i profesjonalne fotki
bhb8 26.05.2014 08:16
wyglądają ciekawie :)
ewelinapac 26.05.2014 06:09
super precelki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak