Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Precelki z kminkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 170 g
margaryna 32 g
drożdże świeże 25 g
sól 1/2 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
jajko 1 szt
Kminek cały Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Precelki z kminkiem

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z margaryną. Dobrze rozetrzeć.
Krok 1 - Precelki z kminkiem foto
2
Następnie dodać drożdże, sól, mleko oraz połowę kminku. Można dodać mielony. Wyrobić gładkie ciasto.
Krok 2 - Precelki z kminkiem foto
3
Gotowe ciasto uformować w wałek, który następnie podzielic na około 16 częśći (lub mniej jeśli precle mają być wieksze)
Krok 3 - Precelki z kminkiem foto
4
Z każdego kawałka ciasta utoczyc cienki wałek i uformować precelek. Ułożyć na blaszce do pieczenia i odstawic do podwojenia objetości (30minut do godziny)
Krok 4 - Precelki z kminkiem foto
5
Wyrośniete precelki posmarowac rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem.
Piec około 10-15 minut w temperaturze 250 stopni. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Krok 5 - Precelki z kminkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.11.2015 01:44
ulubiona przekąska w naszej rodzinie :)
msmariusz 07.11.2015 22:52
ciekawy przepis
Babeczka35 07.11.2015 20:32
Super precelki.
Bernadeta1 07.11.2015 17:47
smaczne precelki do chrupania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak