Precelki z kminkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia

    170 g
  • margaryna

    32 g
  • drożdże świeże

    25 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • Kminek cały Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Precelki z kminkiem foto
Mąkę wymieszać z margaryną. Dobrze rozetrzeć.
Krok 2 - Precelki z kminkiem foto
Następnie dodać drożdże, sól, mleko oraz połowę kminku. Można dodać mielony. Wyrobić gładkie ciasto.
Krok 3 - Precelki z kminkiem foto
Gotowe ciasto uformować w wałek, który następnie podzielic na około 16 częśći (lub mniej jeśli precle mają być wieksze)
Krok 4 - Precelki z kminkiem foto
Z każdego kawałka ciasta utoczyc cienki wałek i uformować precelek. Ułożyć na blaszce do pieczenia i odstawic do podwojenia objetości (30minut do godziny)
Krok 5 - Precelki z kminkiem foto
Wyrośniete precelki posmarowac rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem.
Piec około 10-15 minut w temperaturze 250 stopni. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 08.11.2015 01:44
ulubiona przekąska w naszej rodzinie :)
msmariusz 07.11.2015 22:52
ciekawy przepis
Babeczka35 07.11.2015 20:32
Super precelki.
Bernadeta1 07.11.2015 17:47
smaczne precelki do chrupania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat