Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Precelki z Amaretto

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gram
masło 150 gram
sól szczypta
śmietana 2 łyżki
amaretto 2 łyżki
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Precelki z Amaretto

Piekarnik nagrzewamy do 180st.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałeczki i z każdego formujemy cienki wałeczek. Na blaszce układamy go w kształcie precelka. Dociskamy brzegi. Pieczemy aż nabiorą ładnego koloru. Należy uważać by nie przypiekły się za bardzo od dołu!



Polewa:

Żółtko
łyżka Amaretto
około 100-150g cukru pudru



Miksujemy żółtko z likierem, dodajemy stopniowo cukier. W otrzymanej polewie maczamy wierzch precelków. Odkładamy je na tackę by polewa zastygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 25.07.2012 19:40
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak