Prażucha góralska

Prażucha góralska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • otrąb pszennych

    6 łyżek
  • kasza manna

    2 łyzki
  • wody

    3 litry
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Prażucha góralska

Mąkę mieszamy z kaszą i otrębami. Prażymy na małym ogniu mieszając drewnianą łyżką co jakiś czas aż mieszanka się zarumieni ok 2 godzin. Wodę zagotować z łyżką soli czosnkowej. Uprażoną mąkę zalewamy wodą i mieszamy aż masa będzie miała jednolitą konsystencje. Pokrojony w kostkę boczek wytapiamy i okraszamy prażuchę. Podawać można z kalafiorem lub np mlekiem. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Angelika10 18.04.2013 00:21
bardzo fajne
RenataZ-et 13.04.2012 18:41
super
Barbara55 13.06.2011 16:17
raczej nie
szajba2 08.06.2011 16:11
ciekawe
kielcok1 20.05.2011 17:10
tylko czy to jest jadalne?
rakow2
rakow2 13.02.2011 15:15
coś oryginalnego
IlonaAlbertos 02.09.2010 10:10
Muszę wypróbować Twój przepis.
caroline1983 16.07.2010 11:41
Słyszałam o tej potrawie ale nie miałam okazji jej robić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat