Prażonka ziemniaczana z kociołka

Prażonka ziemniaczana z kociołka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Prażonka ziemniaczana, pieczonki, pieczone - wersji nazw tej potrawy jest mnóstwo, ale każda pyszna. Danie pochodzi z kuchni małopolskiej i są w nim ziemniaki, cebula, boczek, kiełbasa i czosnek. Spróbujcie zrobić!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    3 kilogramy
  • kiełbasa wiejska

    1/2 kilograma
  • boczek wędzony

    1/2 kilograma
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    5 sztuk
  • smalec

    4 łyżki
  • słonina

    100 gramów
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka

Do smaku:

  • przyprawa KUCHAREK

Dodatkowo:

  • liście kapusty

  • szczypiorek

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Naczynie żeliwne smarujemy smalcem, a dolną część naczynia wykładamy plastrami słoniny.

Na patelni na pozostałym smalcu ze skwarkami smażymy pokrojony w boczek, pokrojoną w piórka cebulę, czosnek, pokrojoną w plastry kiełbasę, doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek i pieprzem.

W naczyniu na słoninę układamy pokrojone w plastry ziemniaki, posypujemy smażonym boczkiem, kiełbasą z cebulą, czosnkiem i tak układamy kolejne warstwy, aby zakończyć ziemniakami, plus pozostała słonina.

Całość przykrywamy liśćmi kapusty, a naczynie mocno skręcamy  i wkładamy do ogniska na około godzinę.

W polowych warunkach nie musimy przysmażać wędlin z cebulą i czosnkiem, ale ta wersja jest bardziej aromatyczna.

W wersji domowej przygotowujemy w pojemniku żaroodpornym.

Pieczonkę przed podaniem posypujemy szczypiorkiem  i podajemy z maślanką, zsiadłym mlekiem lub kefirem.   

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat