Przepis i sposób przygotowania na: Prażonka ziemniaczana z kociołka
Naczynie żeliwne smarujemy smalcem, a dolną część naczynia wykładamy plastrami słoniny.
Na patelni na pozostałym smalcu ze skwarkami smażymy pokrojony w boczek, pokrojoną w piórka cebulę, czosnek, pokrojoną w plastry kiełbasę, doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek i pieprzem.
W naczyniu na słoninę układamy pokrojone w plastry ziemniaki, posypujemy smażonym boczkiem, kiełbasą z cebulą, czosnkiem i tak układamy kolejne warstwy, aby zakończyć ziemniakami, plus pozostała słonina.
Całość przykrywamy liśćmi kapusty, a naczynie mocno skręcamy i wkładamy do ogniska na około godzinę.
W polowych warunkach nie musimy przysmażać wędlin z cebulą i czosnkiem, ale ta wersja jest bardziej aromatyczna.
W wersji domowej przygotowujemy w pojemniku żaroodpornym.
Pieczonkę przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i podajemy z maślanką, zsiadłym mlekiem lub kefirem.