Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażonka ziemniaczana z kociołka

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Prażonka ziemniaczana, pieczonki, pieczone - wersji nazw tej potrawy jest mnóstwo, ale każda pyszna. Danie pochodzi z kuchni małopolskiej i są w nim ziemniaki, cebula, boczek, kiełbasa i czosnek. Spróbujcie zrobić!

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 3 kilogramy
kiełbasa wiejska 1/2 kilograma
boczek wędzony 1/2 kilograma
czosnek 4 ząbki
cebula 5 sztuk
smalec 4 łyżki
słonina 100 gramów
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Do smaku:

przyprawa KUCHAREK

Dodatkowo:

liście kapusty
szczypiorek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Prażonka ziemniaczana z kociołka

Naczynie żeliwne smarujemy smalcem, a dolną część naczynia wykładamy plastrami słoniny.

Na patelni na pozostałym smalcu ze skwarkami smażymy pokrojony w boczek, pokrojoną w piórka cebulę, czosnek, pokrojoną w plastry kiełbasę, doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek i pieprzem.

W naczyniu na słoninę układamy pokrojone w plastry ziemniaki, posypujemy smażonym boczkiem, kiełbasą z cebulą, czosnkiem i tak układamy kolejne warstwy, aby zakończyć ziemniakami, plus pozostała słonina.

Całość przykrywamy liśćmi kapusty, a naczynie mocno skręcamy  i wkładamy do ogniska na około godzinę.

W polowych warunkach nie musimy przysmażać wędlin z cebulą i czosnkiem, ale ta wersja jest bardziej aromatyczna.

W wersji domowej przygotowujemy w pojemniku żaroodpornym.

Pieczonkę przed podaniem posypujemy szczypiorkiem  i podajemy z maślanką, zsiadłym mlekiem lub kefirem.   

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak