Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażone jabłka z cynamonem, goździkami i cukrem waniliowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przygotowałam właśnie do słoików na zimę prażone jabłka z cynamonem, goździkami i cukrem waniliowym. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

Składniki:

Składniki

jabłka 1 kilogram
woda 150 mililitrów
sok z cytryny 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
Goździki całe Prymat 4 sztuki
cukier 0.5 szklanki

Porada

Prażone jabłka z cynamonem, goździkami i cukrem waniliowym będą doskonałym dodatkiem do ciast i deserów.

Przepis i sposób przygotowania na: Prażone jabłka z cynamonem, goździkami i cukrem waniliowym

Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne,pokrój na kawałki.
Pokrojone jabłka wrzuć do garnka, wlej wodę, dodaj łyżkę soku z cytryny. Jabłka zagotuj na większej mocy palnika. Następnie zmniejsz moc palnika do średniej.

Do garnka z jabłkami wsyp cukier, cukier waniliowy, dodaj także cynamon i goździki. Praż jabłka pod przykryciem ok. 15-20 minut.
Od czasu do czasu mieszaj jabłka, by się nie przypaliły.

Przygotuj słoiki, przełóż do nich prażone jabłka.
Słoiki dobrze pozakręcaj, poodwracaj do góry dnem i odstaw do ostygnięcia.

Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak