Prażone jabłka z cynamonem, goździkami i cukrem waniliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Przygotowałam właśnie do słoików na zimę prażone jabłka z cynamonem, goździkami i cukrem waniliowym. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • jabłka

    1 kilogram
  • woda

    150 mililitrów
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżka
  • Goździki całe Prymat

    4 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne,pokrój na kawałki.
Pokrojone jabłka wrzuć do garnka, wlej wodę, dodaj łyżkę soku z cytryny. Jabłka zagotuj na większej mocy palnika. Następnie zmniejsz moc palnika do średniej.

Do garnka z jabłkami wsyp cukier, cukier waniliowy, dodaj także cynamon i goździki. Praż jabłka pod przykryciem ok. 15-20 minut.
Od czasu do czasu mieszaj jabłka, by się nie przypaliły.

Przygotuj słoiki, przełóż do nich prażone jabłka.
Słoiki dobrze pozakręcaj, poodwracaj do góry dnem i odstaw do ostygnięcia.

Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

Dotamisio
Prażone jabłka z cynamonem, goździkami i cukrem waniliowym będą doskonałym dodatkiem do ciast i deserów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat