Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażoki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 i 1/2 kg
mąka pszenna ok 40 dag
boczek 20-30 dag
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Prażoki

Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą i postawić do gotowania. Posolić i gotować do miękkości.

Odlać wodę pozostawiając trochę (ok. 1/3). Dodać mąkę do ziemniaków, przykryć pokrywką i jeszcze przez chwilę potrzymać ziemniaki na małym gazie.

Zdjąć z gazu i utłuc pałką. Masa ziemniaczana musi być zwarta i gęsta aby można ją było nabierać łyżką najlepiej maczaną w tłuszczu.

Nakładać na talerz i okrasić przesmażonym boczkiem albo słoniną. Najlepiej smakują z kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 05.01.2017 13:31
Mniam, mniam , mniam :) Same pyszności :)
Olga_SK 05.01.2017 13:30
W moim rejonie na takie danie mówi się "dziady" :) Pycha!
Aleksandra/Olcia 05.01.2017 13:30
uwielbiam,u mnie w domu mówiło się na to "dziad"(może dlatego że danie jest dośc tanie i jadało się je przed wypłatą ) ...jedliśmy ze skwarkami a do tego kefir
tobi1989 05.01.2017 13:24
Fajniutkie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak