Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prawie jak omlet, czyli ziemniaki zapiekane z jajami i szpinakiem :)

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 4-5 szt
jaja 5 szt
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
śmietana 30% 3-4 łyżki
masło 1 łyżka
koperek 2-3 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Prawie jak omlet, czyli ziemniaki zapiekane z jajami i szpinakiem :)

Kroki postępowania

1
Młode ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Krok 1 - Prawie jak omlet, czyli ziemniaki zapiekane z jajami i szpinakiem :) foto
2
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i na jego dnie ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki.
Krok 2 - Prawie jak omlet, czyli ziemniaki zapiekane z jajami i szpinakiem :) foto
3
Jaja roztrzepać i dodać śmietanę, kucharek i świeżo mielony kolorowy pieprz, wymieszać.
Krok 3 - Prawie jak omlet, czyli ziemniaki zapiekane z jajami i szpinakiem :) foto
4
Ser żółty pokroić w paski i dodać do jaj.
Krok 4 - Prawie jak omlet, czyli ziemniaki zapiekane z jajami i szpinakiem :) foto
5
Szpinak umyć i zostawić do odcieknięcia.
Krok 5 - Prawie jak omlet, czyli ziemniaki zapiekane z jajami i szpinakiem :) foto
6
Osuszone liście szpinaku przełożyć do masy jajecznej i wymieszać.
Krok 6 - Prawie jak omlet, czyli ziemniaki zapiekane z jajami i szpinakiem :) foto
7
Gotową masę wylać na ziemniaki i łyżką równomiernie ją rozprowadzić.
Krok 7 - Prawie jak omlet, czyli ziemniaki zapiekane z jajami i szpinakiem :) foto
8
Piec w 170 stopniach przez ok. 25 min.
Krok 8 - Prawie jak omlet, czyli ziemniaki zapiekane z jajami i szpinakiem :) foto
9
Koperek opłukać i drobno posiekać, posypać nim wierzch zapiekanki.
SMACZNEGO!
Krok 9 - Prawie jak omlet, czyli ziemniaki zapiekane z jajami i szpinakiem :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 28.05.2014 07:26
Znowu zapomniałam dodać w składnikach ten prawie najważniejszy czyli świeży szpinak!!!!1-2 garści. Niech powróci edycja przepisu... :)
fotoviderek 27.05.2014 18:38
Wygląda rewelacyjnie :)
mirosława4 27.05.2014 15:09
ciekawe danie warte wypróbowania
norweska20 27.05.2014 15:04
idealne na piątkowy obiad
Kuchenka 27.05.2014 14:31
pomysłowe :)
matesko 27.05.2014 13:32
ciekawy przepis
Czyki 27.05.2014 12:47
Wygląda jak torcik ziemniaczany, rewelacja:)
Pani Domu 27.05.2014 11:59
ciekawy pomysł, wypróbuję
pestka 27.05.2014 11:38
bardzo smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak