Prawie jak baba ryżowa, czyli risotto po mojemu ;)

Prawie jak baba ryżowa, czyli risotto po mojemu ;)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar warzywny

    600 ml
  • ryż do risotta

    1 1/2 szklanki
  • pieczarki

    300 g
  • mięso mielone wieprzowe

    400 g
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    1 łyżka
  • kurkuma mielona

    1/2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Prawie jak baba ryżowa, czyli risotto po mojemu ;) foto
Na maśle zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w kostkę.
Krok 2 - Prawie jak baba ryżowa, czyli risotto po mojemu ;) foto
Dodać ryż i kurkumę, podsmażać przez ok.4-6 min.
Krok 3 - Prawie jak baba ryżowa, czyli risotto po mojemu ;) foto
Następnie dodać przygotowany wcześniej wywar. Często mieszamy i dolewamy bulionu do momentu, aż ryż będzie miękki.
Krok 4 - Prawie jak baba ryżowa, czyli risotto po mojemu ;) foto
Pieczarki umyć, pokroić i usmażyć. Mięso mielone usmażyć z dodatkiem przypraw.
Krok 5 - Prawie jak baba ryżowa, czyli risotto po mojemu ;) foto
Do gotowego ryżu dodajemy mięso, pieczarki, mieszamy i całość podgrzewamy przez kilka minut.
Krok 6 - Prawie jak baba ryżowa, czyli risotto po mojemu ;) foto
Gotowe podajemy np. na startym żółtym serze.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

06.02.2017 11:53
ciekawy pomysł na obiad

Renata9

29.11.2016 21:57
Bardzo smaczny obiadek

Marta1986

29.11.2016 18:59
pysznosci mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat