Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prawdziwy twaróg domowym sposobem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kwaśne mleko 3 litr
mleko 3,2% 1,5 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Prawdziwy twaróg domowym sposobem

Kwaszone mleko mieszamy ze słodkim i wstawiamy w garnku z grubym dnem na niewielki ogień.

Mleko podgrzewamy niemal do granicy wrzenia, uważając jednak, aby się nam nie zagotowało.

Trzymamy na ogniu przez około 1,5 godziny, kilka razy w tym czasie dokładnie mieszając.

Gdy ser oddzieli się od serwatki, przecedzamy go na durszlaku wyłożonym gazą lub cienką ściereczką. Pozwalamy, aby serwatka w miarę dobrze, ale swobodnie, odciekła (zajmuje to około 30 minut). Nie wyciskamy na siłę nadmiaru serwatki, gdyż ser wyjdzie zbyt suchy i będzie się mocno kruszył.

Zakręcamy gazę bezpośrednio nad serem i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie zdejmujemy delikatnie gazę i możemy domowy twaróg pokroić w plasterki na chleb lub użyć np. do przygotowania pierogów czy naleśników z serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak