Przepis i sposób przygotowania na: Prawdziwy domowy rosół wołowy
Kroki postępowania
Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się tzw. szumowiny, należy je zebrać, zanim woda się zagotuje.
Po zagotowaniu wody, zmniejszyć gaz i gotować półtorej godziny.
Po tym czasie dodać włoszczyznę. Na patelni opiec cebulę i dodać ją do zupy wraz z czosnkiem.
Następnie wrzucić: lubczyk, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu. Następnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu :)
Przed podaniem na stół wyciągam włoszczyznę z rosołu i kroje w kosteczkę. Pokrojoną ponownie wkładam do garnka (bez marchwi). Ją podaje bezpośrednio na talerzu wraz ze świeżą pietruszką.
W sumie gotowanie takiego rosołu to ponad dwie godziny - do miękkości mięsa. Ja lubię taki od razu z garnka, gorący... a na drugi dzień zrobić pomidorówkę :)