Prawdziwki marynowane lekko octowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • prawdziwki

    1 kg
  • woda

    1 szklanka
  • ocet 10 %

    1/2 szklanka
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Prawdziwki myjemy i te większe kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aby były lekko twardawe. Wodę, ocet wraz z łyżeczką soli, zielem angielskim, liści laurowym oraz cukrem zagotowujemy. Do słoika wsypujemy po pół łyżeczce gorczycy, dodajemy 2-3 talarki cebuli oraz ugotowane grzyby, ściśle układając. Zalewamy zalewą i odstawiamy. Pasteryzować ok 10 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
edyta44 25.06.2012 11:36
super
Grażyna13 26.01.2012 14:58
Wspania?e :)
Marlena/Kinia 12.01.2012 17:55
super
Kasinka 27.09.2011 22:55
Pyszne grzybki!
byMJ 05.08.2011 21:51
smaczne
pacpaw 28.01.2011 09:53
faktycznie możliwość edycji w tych przepisach by się przydała. Mam mnóstwo błędów merytorycznych. Tutaj ilość wody w składnikach powinna być 1 litr a nie szklanka.
Henryka2 28.01.2011 04:25
Pyszne grzybki, ale chyba nie lekko octowe!
wolochski 26.01.2011 19:28
super
MAR3STA 11.11.2010 15:29
Uwielbiam grzybki marynowane!
IZABELA29 10.11.2010 12:29
grzybki jak najbardziej są ok

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat