Prasopita z miasta Serres – Grecka zapiekanka z pora Teo Vafidis

Prasopita z miasta Serres – Grecka zapiekanka z pora Teo Vafidis

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • opakowania ciasta Fillo

    1/2
  • pory

    1 kg
  • ser feta

    300 g
  • masło

    100 g
  • bułka tarta

  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana 18-procentowa

    100 ml
  • koperek

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pory oczyścić i pokroić wzdłuż na czworo oraz w poprzek na kawałki długości ok. 1 cm, aby uzyskać kwadraciki. Wrzucić na wrzącą wodę i gotować ok. 5 min. Wylać na sito i chwilę przestudzić. Po przestudzeniu dodać pokruszony ser feta, pokrojony koperek, jajko, śmietanę, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić i za pomocą pędzelka nasmarować nim blachę, w której będziemy przygotowywać prasopitę. Układać kolejno warstwy ciasta w ten sposób, aby połowa była na blasze, a połowa wystawała (z każdej strony, do zawinięcia). Po ułożeniu 8 kawałków ciasta wyłożyć farsz z porów. Pozawijać pozostawione wcześniej fragmenty ciasta. Trzy kolejne płaty ciasta poukładać na wierzchu tak, aby zakryły farsz, smarując kolejno masłem. Brzegi powpychać pędzelkiem pod spód. Ostrym nożem ponacinać porcje. Piec w temp. 180°C przez 20 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

15.05.2017 17:33
prezentuje się przepysznie

cookingangelika

17.03.2017 12:06
swietne danie

Internetowa Kuchnia

14.02.2017 16:23
musi być pyszne :)

Patrycja33

11.09.2016 01:06
wspanialy obiad

staropolanka5

19.02.2016 08:50
smacznie wyglada

Kolorowa

09.01.2016 16:06
Zrobiłabym taką ale nie mam tego ciasta, a zrobić nie umiem..(chyba).

ilka01

24.12.2015 12:52
super przepis :)

mikrusiak

23.12.2015 21:37
prezentuje się przepysznie :) a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

Aleksandra/Olcia

23.12.2015 13:08
ależ tu pysznie

norweska20

23.12.2015 13:07
BARDZO APETYCZNIE SIĘ PREZENTUJE

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat