Praliny z masą maślano-kakaową i alkoholem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    200 g
  • kakao

    2 łyżeczki
  • alkohol

    3 kieliszki
  • cukier puder

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    1 garść
  • czekolada gorzka

    100 g
  • czekolada mleczna

    50 g
  • mleko

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej dodając mleko.
2. Masło utrzeć z cukrem pudrem.
3. Dodać kakao, łyżkę stopionej czekolady i alkohol. Wymieszać.
4. Na koniec dodać drobno pokrojone orzechy.
5. Na herbatniki/biszkopty nałożyć masę maślano-kakaową.
6. Pralinki włożyć do lodówki. Następnie zanurzyć w roztopionej czekoladzie.
7. Udekorować kawałkiem orzecha włoskiego.
8. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Jako alkohol polecam Metaxę, bądź jakiś inny alkohol ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 30.01.2014 00:12
Fajny pomysł na coś prostego ale smacznego.
treonina 29.01.2014 21:22
pewnie smaczne :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat