Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Praliny Rafaello bez pieczenia, bezglutenowe, z kaszy jaglanej

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka
banan 3
wiórki kokosowe 8 łyżek
ksylitol 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
migdały
mleko 2 szklanki

Porada

Z podanych proporcji wyszło 29 pralinek.

Przepis i sposób przygotowania na: Praliny Rafaello bez pieczenia, bezglutenowe, z kaszy jaglanej

1. Kaszę jaglaną należy podprażyć na suchej patelni, przesypać na sito i przepłukać wodą (pozbędziecie się w ten sposób goryczki). Następnie zalać mlekiem, dodać słodzidło i gotować do wchłonięcia całego płynu na małym ogniu.
2. Kiedy kasza będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia, dodajemy wiórki, cynamon, banany, i mieszamy, najpierw chwilę łyżką a następnie jeszcze ciepłą masę blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do schłodzenia.
3. Po ostygnięciu formujemy z masy kuleczki, do środka dodajemy migdał z obraną wcześniej skórką, i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
4. Odstawiamy na noc albo na kilka godzin do lodówki i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak