Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pralinki z konfiturą żurawinową z grzańcem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 180 g
olej 2 łyżeczki
cukier 3 łyżeczki
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat 2 łyżeczki
żurawina
wino czerwone wytrawne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pralinki z konfiturą żurawinową z grzańcem

Najpierw zajmiemy się konfiturą: W rondelku podgrzać cukier, wino, żurawinę, przyprawę do grzańca, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Gotowe zmiksować blenderem – konfitura gotowa.

Czekoladę rozdrobnić, 1/4 rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej z dodatkiem połowy łyżeczki oleju, pędzelkiem wysmarować brzegi foremki (jabłuszek), odstawić do lodówki na 5 minut. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy – aby utworzyła się stabilna warstwa. Następnie do środka nałożyć konfiturę (ok. ¾ wysokości), następnie przykryć pozostałą roztopioną czekoladą. Pralinki zostawić na całą noc w lodówce, następnie delikatnie wyjąć z foremek, posmarować lekko oliwą aby pięknie błyszczały i zapakować do pudełeczka :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 05.01.2014 20:43
Profesjonalna bombonierka, bardzo precyzyjnie wykonałaś swoje czekoladki.
Czarnula87 16.08.2013 17:29
wspaniałe połączenie
mufinka79 15.08.2013 19:34
Super praliny, z chęcią spróbowałabym choć jednej :)
Izabela77 15.08.2013 19:23
pralinki wyglądają rewelacyjnie
IwonaDD 15.08.2013 18:32
pralinki robią wrażenie, zwłaszcza nadzienie - rewelacja!
Renata9 15.08.2013 14:06
smakowite pralinki, warto je wyprobowac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak