Przepis i sposób przygotowania na: Pralinki czekoladowo - owsiane z bakaliami
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane prażymy delikatnie na patelni do momentu, aż zaczną wydzielać piękny aromat.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko, miód i kakao, a powstałą gorącą masą zalewamy uprażone płatki i odstawiamy je do napęcznienia oraz wystudzenia.
Gdy masa czekoladowo - owsiana ostygnie dodajemy do niej posiekane drobno orzechy włoskie, rodzynki i 1 łyżkę wiórków, dokładnie mieszamy, a następnie formujemy kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.
* Jeśli kuleczki kleją nam się do rąk, zwilżmy dłonie odrobiną wody.
Gotowe kuleczki wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia oraz stężenia.
Gotowe pralinki świetnie komponują się z kawą latte lub ciepłym kakao.
Życzę smacznego! :)