Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pralinki czekoladowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 250 gram
śmietana kremówka 1/2 szklanki
kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Pralinki czekoladowe

Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się gotować, zdejmujemy z ognie, a następnie dorzucamy do niej połamane kawałki czekolady i mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Taką jednolitą masę chłodzimy w lodówce przez całą noc. (Dla niecierpliwych, można schłodzić w zamrażarce ok 30min sprawdzając czy masa jest już wystarczająco zastygnięta, ale nie zmrożona).

Nastepnego dnia za pomocą łyżeczki formujemy z masy czekoladowej małe kulki, obtaczamy w kakao lub w posiekanych drobno orzechach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Brenia 24.01.2013 20:38
tak tylko nie wiem czy nie wyjdą zbyt słodkie. proponuję zrobić pół na pół mleczną z gorzką :)
[email protected] 22.01.2013 13:13
świetne, na pewno spróbuje, ale czy mogę zrobić je z mlecznej czekolady?nie przepadam za gorzką:(
Lemon 03.01.2013 13:30
ekstra
Justyna28 03.01.2013 13:03
świetne:)
Justyna28 03.01.2013 13:03
świetne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak