Pożywny krupnik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kostki rosołowe (warzywne albo drobiowe)

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • marchew

    3-4 średnie sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • cebula

    0.5 sztuki
  • kasza jęczmienna

    3/4 szklanki
  • ziemniaki

    6 sztuk
  • sól do smaku

    wedle uznania
  • pieprz

    wedle uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotowuję wodę, wrzucam do niej listki laurowe, ziele angielskie i 2 kostki rosołowe drobiowe. Gotuję ok 10-15min. Obrane warzywa, razem z opaloną cebulą dodaję do wywaru (jedną marchewkę można zetrzeć i dodać później), wsypuję kaszę, zupę osalam (ok. 1 czubatą łyżeczkę), dalej gotuję ok. 15 minut, po czym dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Kiedy i one będą miękkie - zupa jest gotowa. Dodaję mielony pieprz do smaku, jeśli jest mało słona - dosalam i wrzucam suszoną zieleninę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
R'n'G Kitchen 16.03.2015 11:49
Uwielbiam tę zupę
AgaS10 16.03.2015 08:42
Jedna z moich ulubionych zup:)
Ewelina1991 16.03.2015 08:27
smaczna zupka
Pani Domu 16.03.2015 08:10
wygląda smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat