Przepis i sposób przygotowania na: Pożywne babeczki bez pieczenia
Formę na muffinki smarujemy delikatnie olejem.
Z gotowej masy formujemy kulki i przekładamy do wgłębień w formie. Kulkami wyklejamy brzegi i dno wgłębień nadając kształt babeczki.
Całość przekładamy na około 30 minut do zamrażalnika by dobrze zastygło i było łatwo wyjąć.
Po tym czasie wyjmujemy babeczki z foremki.
Awokado przekrawamy, wyjmujemy pestki i obieramy ze skórki. Miksujemy razem z obranym bananem na gładka masę. Dokładamy sok z cytryny.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dokładamy cukier do smaku (1 łyżka), wcześniej przygotowany mus. Po dokładnym wymieszaniu dokładamy żelatynę. Dokładnie miksujemy.
Gotowy krem awokadowy przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na babeczki, wypełniając wgłębienie i tworząc kopczyki.
Całość dekorujemy startą czekoladą oraz truskawkami.
Choć awokado samo w sobie ma bliżej nieokreślony smak, w tym wydaniu smakuje pysznie!.