Powiew lata-sernik

Powiew lata-sernik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • biszkopty okrągłe

    150 g

Masa

  • śmietana kremówka

    1/2 litra
  • serek mascarpone

    50 dag
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    5 łyżeczek
  • cukier puder

    100 g
  • czekolada 80%

    1/2 sztuki
  • mięta liście

    2 pęczki
  • likier miętowy

    150 ml
  • sok winogronowy

    100 ml
  • galaretka agrestowa

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Powiew lata-sernik foto
Biszkopty nasączamy w likierze miętowym do połowy układamy ściśle obok siebie w okrągłej tortownicy.
Krok 2 - Powiew lata-sernik foto
Przygotowujemy masę: Żółtka jaj wbijamy do miski wsypujemy puder i w gorącej kąpieli wodnej ubijamy na puszystą prawie białą pianę,łączymy z serkiem mascarpone miksujemy,wsypujemy startą na tarce czekoladę i dodajemy posiekane drobniutko umyte i osuszone wcześniej listki mięty-łodyżki zostawiamy nie wyrzucamy,mieszamy delikatnie wszytko razem.
Krok 3 - Powiew lata-sernik foto
Sok winogronowy zagotowujemy z pozostawionymi łodyżkami mięty,zostawiamy na 10 minut do ostygnięcia odcedzamy lub przeciskamy przez gazę wywar.
Krok 4 - Powiew lata-sernik foto
Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody łączymy z likierem i sokiem jabłkowym. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno,dodajemy masę miętowo czekoladową i ubijając cały czas wlewamy cienkim strumieniem żelatynę z sokiem i likierem miętowym.Całość delikatnie mieszamy wylewamy na nasączone biszkopty. Masę wygładzamy układamy na serniku listki świeżej mięty.
Krok 5 - Powiew lata-sernik foto
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody gdy zaczną lekko tężeć wylewamy na sernik wstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia. Smacznego
2milutka
Rada: Gdy nie mamy likieru miętowego możemy go zrobić domowym sposobem: Garść świeżych liści mięty macerujemy zasypujemy 2 łyżkami cukru i zalewamy wódką,zostawiamy na 24 godziny,po czym przeciskamy przez gazę .I dodajemy do ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 24.09.2014 20:55
rewelacyjny przepis
Kejti 08.05.2014 08:55
Pysznie się prezentuje :-)
luna76 07.05.2014 19:34
fantastyczne!!!
Grazyna0211 07.05.2014 14:46
efektowny serniczek
MarchiochaKucharzy 07.05.2014 11:13
piękny ten serniczek!
Czyki 07.05.2014 07:34
Wspaniałe ciasto.
Wiesława1 07.05.2014 07:00
Wygląda wspaniale
Jadwiga/Jaga85 06.05.2014 22:47
Znakomity- SUPER!
Jusiaa 06.05.2014 20:10
Pyszność :)
Kolorowa 06.05.2014 20:04
świetnie wygląda !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat