Przepis i sposób przygotowania na: Powidlaczki
Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże wymieszać z przesianą mąką, solą i dwiema łyżkami cukru, a następnie dodać ciepłe mleko oraz żółtka i ponownie, dokładnie wymieszać. Wlać przestudzone masło i mieszać masę łyżką do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta, na ok. 60-90 minut. Po upływie tego czasu zamieszać ciasto, wyłożyć je na stolnicę obficie posypaną mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk.
Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm i pokroić na trzy pasy, wzdłuż dłuższego brzegu. Każdy pas posmarować powidłami, zostawiając nieco odstępu od krawędzi.
Jeden z dłuższych brzegów każdego pasa posmarować lekko rozmieszanym białkiem. Zrolować pasy wzdłuż dłuższych brzegów i pociąć uzyskane roladki na kawałki o szerokości ok. 3 cm. Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut.
Po lekki wyrośnięciu posmarować ciasteczka białkiem, posypać cukrem i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.