Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidlaczki

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Niewielkie ciasteczka z pysznego, miękkiego ciasta drożdżowego idealnie pasują do popołudniowej kawy.

Składniki:

mąka pszenna 2.5 szklanki
drożdże suche 7 gramów
mleko 1 szklanka
cukier 4 łyżki
masło 82% 100 gramów
sól 1 szczypta
żółtko jajek 3 sztuki
białko 1 sztuka
powidła śliwkowe 5 łyżek

Porada

Do ciasta potrzebne są dwie łyżki cukru. Pozostałe dwie, uwzględnione na liście składników, wykorzystamy do posypania powidlaczków przed pieczeniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Powidlaczki

Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże wymieszać z przesianą mąką, solą i dwiema łyżkami cukru, a następnie dodać ciepłe mleko oraz żółtka i ponownie, dokładnie wymieszać. Wlać przestudzone masło i mieszać masę łyżką do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta, na ok. 60-90 minut. Po upływie tego czasu zamieszać ciasto, wyłożyć je na stolnicę obficie posypaną mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk.

Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm i pokroić na trzy pasy, wzdłuż dłuższego brzegu. Każdy pas posmarować powidłami, zostawiając nieco odstępu od krawędzi.

Jeden z dłuższych brzegów każdego pasa posmarować lekko rozmieszanym białkiem. Zrolować pasy wzdłuż dłuższych brzegów i pociąć uzyskane roladki na kawałki o szerokości ok. 3 cm. Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut.

Po lekki wyrośnięciu posmarować ciasteczka białkiem, posypać cukrem i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak