Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła ze śliwek, brzoskwiń i nektaryn

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 2 kg
brzoskwinie 1 kg
nektarynki 1 kg
cukier 1 kg
lody 1 renklody

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła ze śliwek, brzoskwiń i nektaryn

Owoce umyć i wypestkować. Pokroić w kostkę lub w niewielkie cząstki i wymieszać w dużym garnku (najlepszy jest taki szeroki o niskim rancie) i pozostawić na godzinę lub dwie pod pokrywką, ale co jakiś czas przemieszać.
Zawartość doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, pogotować kilkanaście minut aby śliwki puściły dużo soku, zmniejszyć gaz i dusić pod pokrywką aż się rozpadną. Odkryć i dusić do odparowania nawet kilka godzin lub przez kilka dni po 1-2 godziny.
Cukier dodać dopiero pod koniec duszenia, by całość się nie przypalała.
Napełnić słoik, zakręcić szczelnymi wieczkami i zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 01.05.2015 15:00
domowe zawsze smaczne
jolanta53 30.08.2013 20:44
Ktoś nie słodzi, a ktoś inny słodzi. Ja akurat słodzę, bo już nie pamiętam, kiedy śliwki miałam tak dojrzałe, aby wystarczyło je wyprażyć bez cukru.
SmacznaPyza 08.08.2013 18:27
powidła to się smaży bez cukru...
Janina 08.08.2013 13:52
Ciekawy smak;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak