Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła z mieszanych śliwek

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
mirabelki 1 kg
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła z mieszanych śliwek

Śliwki węgierki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do większego garnka i wsypujemy pół szklanki cukru.
Z umytych mirabelek również pozbywamy się pestek, po czym dodajemy je do śliwek i na wierzch wsypujemy resztę cukru.
Smażymy na wolnym ogniu mieszając, aż powidła będą gęste. Przestudzone powidła przekładamy do słoików.
Pasteryzujemy ok. 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 24.08.2015 09:59
Smażyłam powidła śliwkowe w piątek - jutro kolejną partię będę robiła, bo uwielbiam domowe powidła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak