Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła z mieszanych owoców

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
gruszki 0,5 kg
brzoskwinie 0,5 kg
woda 3 szklanki
cukier 0,75 kg
ziele angielskie 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 0,5 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła z mieszanych owoców

Jabłka i gruszki /razem ze skórką/ drobno kroimy. Brzoskwinie przekrawamy i usuwamy pestki.. Wszystkie owoce przekładamy do rondla i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny. Gotujemy na wolnym ogniu aż owoce całkowicie się rozpadną. Owoce przecieramy przez sito, dodajemy cukier, podgrzewamy, by całkowicie się rozpuścił. Smażymy, często mieszając, ok 2 godz. aż powidła będą bardzo geste. Przyprawy mielimy i wraz z cynamonem dodajemy do powideł. Smażymy, ciągle mieszając, przez ok. 10 min.Gorące powidła przekładamy do słoików i zakręcamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella231
jogobella231 24.03.2012 20:53
super
Papryczka 27.11.2011 13:44
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak