Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe na rauszu

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Śliwkowe powidła inaczej. Składniki na 6 słoików o pojemności 250 ml każdy. Gotową przyprawę do grzanego wina można zastąpić mieszaniną przypraw przygotowanej z mielonych goździków, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej- 4 g.

Składniki:

Składniki:

śliwki węgierki 2 kilogramy
cukier 400 gramów
cytryny 2 sztuki
wino czerwone wytrawne 125 mililitrów
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe na rauszu

Śliwki przekroiłem na połówki, usunąłem pestki. Wino zagotowałem z przyprawami, odstawiłem na 5 minut, przecedziłem. Owoce wymieszałem z połową cukru i winem, gotowałem 30 minut. Dodałem resztę cukru, gotowałem jeszcze 2 godziny na małym ogniu. Cytryny pokroiłem w plasterki, dodałem do śliwek na pół godziny przed końcem gotowania. Gorące powidła przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak