Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 3 kg
cukier 10 łyżek

Porada

Do powideł wybieramy najbardziej dojrzałe śliwki, wtedy nie trzeba dodawać dużo cukru. Do powideł można dodać cynamon lub goździki.

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe

Śliwki węgierki myjemy, usuwamy z nich pestki wkładamy do dużego garnka o grubym dnie. Śliwki gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin w tym czasie nie mieszamy ich łyżką. Po tym czasie do śliwek dodajemy cukier gotujemy jeszcze około 15 minut mieszając aby cukier się nie przypalił. Gorące powidła wkładamy do wyparzonych suchych słoików, zakręcamy i odwracać do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak