Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    3 kg
  • cukier

    10 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Powidła śliwkowe

Śliwki węgierki myjemy, usuwamy z nich pestki wkładamy do dużego garnka o grubym dnie. Śliwki gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin w tym czasie nie mieszamy ich łyżką. Po tym czasie do śliwek dodajemy cukier gotujemy jeszcze około 15 minut mieszając aby cukier się nie przypalił. Gorące powidła wkładamy do wyparzonych suchych słoików, zakręcamy i odwracać do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
JulkaTomeczek
Do powideł wybieramy najbardziej dojrzałe śliwki, wtedy nie trzeba dodawać dużo cukru. Do powideł można dodać cynamon lub goździki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat