Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 4 kg

Porada

Ja osobiście uwielbiam powidła śliwkowe. Szczególnie gdy śliwki są już bardzo dojrzałe i bardzo słodkie. To idealny dodatek do ciast, naleśników, pieczywa....

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe

Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Do garnka o grubym dnie wlewamy odrobinę wody i wkładamy śliwki. Smażymy, często mieszając aż śliwki nie wypuszczą soku. Gdy śliwki się rozpadną a sok w większości wyparuje, zdejmujemy z ognia. Śliwki ponownie przesmażamy następnego dnia (często mieszając). Gdy osiągną odpowiednią konsystencję tzn. nie za rzadkie i nie za gęste :) przekładamy do słoiczków. Zakręcamy, owijamy kocem i odstawiamy.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdow 11.10.2016 20:42
bardzo smaczne ;]
bertpvd 11.10.2016 20:06
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak