Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 5 kg
cukier 1 kg
ocet kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe

Umyte i oczyszczone owoce dzielimy na części i usuwamy pestki. Do kociołka w którym będziemy smażyć powidła wlewamy ocet, kilka łyżek aby na dnie powstała cienka warstwa. Następnie układamy warstwę owoców skórką do dołu, a resztę już wsypujemy. Kociołek ustawiamy na wolnym ogniu i nie mieszając smażymy około czterech godzin. Po godzinie na wierzch wsypujemy cukier, który rozpuści się w puszczającym gorącym soku. Przez czas który będą się smażyły woda powinna odparować a powidła dzięki temu zgęstnieć. Zdejmujemy po oczekiwanym czasie i możemy zamieszać aby rozmieszać większe kawałki owoców. Gotowe gorące powidła wlewamy do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 21.06.2014 20:34
pyszne,uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak