Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 3 kg
cukier 2 szklanki
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe

Śliwki węgierki myjemy i pozbywamy się pestek. Tak przygotowane śliwki przekładamy do garnka, w którym będziemy robić powidła. Na początku garnek ustawiamy na niewielkim ogniu i podgrzewamy. Gdy śliwki puszczą już sok, zwiększmy ogień i gotujemy, aż się rozpadną. Do rozgotowanych śliwek dodajemy cukier i mieszamy aż cukier się rozpuści, cały czas gotując. Dodajemy cynamon i mieszamy. Gdy ilość soku znacznie się zredukuje zdejmujemy śliwki z ognia i studzimy. Następnego dnia podgrzewamy powidła na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając. Podgrzewamy ok 1 godzinę i studzimy. Czynność tą powtarzamy minimum 4 razy. Gotowe powidła przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy słoiczki ok 20 min. Słoiczki studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu. SMACZNEGO!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 20.05.2014 08:41
domowe najlepsze :)))))
Beata23 18.05.2014 16:24
uwielbiam powidła
Kejti 15.05.2014 09:52
Super do kanapki z twarożkiem :-)
marcia7 13.05.2014 19:59
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak