Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki 3 kg
cukier 2 szkl.
woda 1 szkl.
cukier wanilinowy 2 łyżki

Porada

Powidła doskonale nadają się jako nadzienie do pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki, przełożyć je do dużego garnka, podlać szklanką wody, wsypać 2 szklanki cukru, dodać 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i gotować do miękkości aż woda odparuje (pierwszego dnia ok. 2 godziny). Następnego dnia gotować na małym ogniu przez kolejne 2 godziny aż powidła zgęstnieją, co jakiś czas mieszać . Gorące powidła przełożyć do słoiczków. Pasteryzować pod przykryciem ok. 10 minut od zagotowania się wody w garnku wyłożonym ściereczką. Wyciągnąć słoiki z garnka, odwrócić słoiczki do góry dnem, tak trzymać aż ostygną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 18.08.2014 17:17
Coś pysznego!!!
Natalija 18.08.2014 14:22
bardzo prosty przepis, muszę wypróbować :)
Ali 18.08.2014 11:24
Wygląda smakowicie, muszę spróbować :)
Ewelina1991 18.08.2014 09:15
domowe najlepsze!!
krokus 18.08.2014 08:49
Uwielbiam takie powidła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak