Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła morelowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

morele 2 kg
cukier ok. 1,5 szklanki
sok z cytryny 1/2 sztuki
woda 1/2 szklanki
żelfix 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła morelowe

Umyte i wypestkowane morele wrzucam do garnka, podlewam wodą, dosypuję cukier i gotuję na małym płomieniu od czasu do czasu mieszając przez ok. 20 minut. Następnie rozgotowane owoce blenduję w garnku, dodaję sok z połowy cytryny (dzięki temu utrzymają piękny kolor) oraz żelfix - wszystko mieszam i podduszam jeszcze 10 minut. Gorące powidła przekładam do słoików, pasteryzuję 10 minut, wyjmuję i odwracam do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 17.09.2015 17:43
na pewno są pyszne, a czy do bigosu morelowe powidła też pasują?
ben-ka 09.09.2015 10:08
Mnie by smakowały......
dom-agi 08.09.2015 13:49
Wyglądają pysznie!
usmiech 08.09.2015 13:05
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak