Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidełka pomarańczowe z pieczonej dyni hokkaido

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia Hokkaido 2 kg
sok pomarańczowy 1 litr
cukier kryształ 500 g
cytryny 1-2
laska wanilii

Porada

Powidełka są świetnym dodatkiem do pieczywa, ciast, jogurtu, twarozku czy lodów. Można dodać je do koktajlu albo kluseczek, makaronu i ryżu na słodko. Nadają się też do nadziania knedli czy pierożków.

Przepis i sposób przygotowania na: Powidełka pomarańczowe z pieczonej dyni hokkaido

Dynię umyć, pokroić i oczyścić z gniazd nasiennych - nie odcinać skórki.
Kawałki włożyć do foliowego rękawa, podlać kilkoma łyżkami wody, szczelnie zamknąć i upiec do miękkości w gorącym piekarniku. Pozostawić do ostygnięcia.

Zimną dynie zmiksować do jednolitej konsystencji.

Sok pomarańczowy zagotować z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z przekrojonej łaski wanilii - połączyć z musen dyniowym oraz wydrążoną wanilią - przełożyć do głębokiej patelni z grubym dnem lub innego naczynia odpowiedniego do długiego ogrzewania.
Ustawić na średnim płomieniu i ogrzewać często mieszając, aż całość zawrze - wtedy ustawić minimalny płomień i stopniowo odparować, często mieszając, aby dynia się nie przypaliła.

Do odparowanej gęstej dyni dodać sok i skórkę z wyparzonej cytryny - smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji. Wydobyć wygotowaną łaskę wanilii, a powidelkami napełnić małe słoiczki i zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.09.2015 12:56
...i bardzo smaczne ;)
Olaf*71 04.09.2015 17:57
interesujące ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak