Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrójny burger z serem comté

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułki hamburgerowe
mielony antrykot 3x100 gram na osobę
ser comte 3 plasterki na osobę
boczek surowy cienkie plastry
ogórek kiszony
sałata lodowa
tabasco kilka kropli
keczup
majonez
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Warto włożyć wysiłek i poszukać sera comte zamiast zastępować go innym. Ma niezapomniany smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Potrójny burger z serem comté

Teraz kilka prostych kroków, które musimy spełnić żeby za 15 minut cieszyć się pysznymi burgerami:
Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy plastry boczku i pieczemy ok. 5 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale boczek trzymamy w środku, żeby był ciepły.
Sałatę kroimy w cienie paski, ogórka i pomidora na plasterki. Ser też na cienkie plasterki.
Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 100 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.
Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło.
W misce mieszamy majonez z kilkoma kroplami tabasco.
Kroimy bułki na pół i obie strony smarujemy keczupem. Na dolnej części bułki układamy trochę sałaty i kładziemy burgera. Smarujemy majonezem. Na to pomidor, ogórek i ser. Następnie znowu burger i majonez, ser i boczek. I znowu burger, majonez, ser i sałata. Przykrywamy górną częścią bułki posmarowaną keczupem.

Wasze serce was za to znienawidzi, ale żołądek pokocha :)

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 03.09.2014 15:14
robi wrażenie, wyzwaniem jest na pewno ugryzienie :)
Helena63 03.09.2014 14:45
taki burger musi być dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak