Potrawka z udek kurczaka z sosem pomidorowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jeśli szukacie pysznej oraz prostej propozycji na lekki i niezbyt skomplikowany obiad to doskonale trafiliście. Potrawka z udek kurczaka jest świetnie doprawiona, a mięso miękkie i soczyste - bardziej od piersi, czy filetów.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • mięso z udek kurczaka

    500 gramy

Przyprawy:

  • sos sojowy

    5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • woda

    1 szklanka
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki

Ponadto:

  • masło do smażenia

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso należy umyć osuszyć i pokroić w większą kostkę, a następnie przełożyć do miski i dokładnie wymieszać z sosem sojowym oraz przyprawami.
Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie mięso umieścić na patelni z rozgrzanym tłuszczem, oprószyć mąką i obsmażyć na lekko rumiany kolor.
Mięso przełożyć do garnka, a na patelnię wrzucić posiekaną cebulę oraz startą na dużych oczkach tarki marchewkę.
Warzywa poddusić (od czasu do czasy je przemieszać i można też dodać odrobinę tłuszczu) do momentu, aż będą prawie miękkie.
Cebulę z marchewką połączyć z mięsem, dodać listek laurowy i ziele angielskie.
Całość zalać wodą, przykryć pokrywką i dusić do miękkości na niewielkim ogniu.
(Uważać, aby nic się nie przypaliło. W razie potrzeby należy dolać wody.)
Na końcu wmieszać koncentrat pomidorowy.
Gotową potrawkę doprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 12.08.2018 19:32
Pyszne jedzenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat