Potrawka z serduszek drobiowych

Potrawka z serduszek drobiowych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serca drobiowe

    500 g
  • cebula

    3 szt
  • śmietana 30%

    200 ml
  • mąka

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Kucharek przyprawa do potraw

  • lubczyk świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Potrawka z serduszek drobiowych foto
Serduszka oczyszczamy z tłuszczu i kroimy na pół. Dokładnie myjemy.
Wkładamy je do garnka, przyprawiamy solą i Kucharkiem, zalewamy wodą tak, żeby były całe przykryte i gotujemy pod przykryciem do miękkości, czyli ok. 1 godzinę.
Krok 2 - Potrawka z serduszek drobiowych foto
W międzyczasie cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do zrumienienia.
Krok 3 - Potrawka z serduszek drobiowych foto
Miękkie serduszka przekładamy do zrumienionej cebulki i razem smażymy 3 minuty.
Krok 4 - Potrawka z serduszek drobiowych foto
Następnie zalewamy wodą w której gotowałyśmy serduszka, tak żeby były ledwo nią zakryte.
Krok 5 - Potrawka z serduszek drobiowych foto
W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Zagęszczamy nasz sos.
Krok 6 - Potrawka z serduszek drobiowych foto
Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Krok 7 - Potrawka z serduszek drobiowych foto
Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.
Krok 8 - Potrawka z serduszek drobiowych foto
Potrawkę podajemy na ciepło posypaną świeżym posiekanym lubczykiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 01.12.2014 09:26
bardzo lubię takie serduszka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat