Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z ryżem dzikim i soczewicą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż preparowany 60- 80 g
marchewka 100 g
soczewica czerwona 6 łyżek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z ryżem dzikim i soczewicą

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą .
Ugotować w lekko osolonej wodzie około 20 minut.
Krok 1 - Potrawka z  ryżem  dzikim i soczewicą foto
2
Marchewkę obrać i ugotować na parze
Krok 2 - Potrawka z  ryżem  dzikim i soczewicą foto
3
Soczewicę opłukać i wrzucić na wrzątek .Gotować 15 minut
Krok 3 - Potrawka z  ryżem  dzikim i soczewicą foto
4
Przelać wodą na sitku.
Krok 4 - Potrawka z  ryżem  dzikim i soczewicą foto
5
Wyłożyć ugotowany ryż dziki na talerz.
Krok 5 - Potrawka z  ryżem  dzikim i soczewicą foto
6
Dodać soczewicę , pokrojoną marchewkę .Przyprawić ziołami prowansalskimi ,pieprzem i oliwą z oliwek, wymieszać .Podawać do obiadu jako samodzielne danie lub jako przekąskę.
Krok 6 - Potrawka z  ryżem  dzikim i soczewicą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia123410 09.02.2016 09:02
jeszcze takiego nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak