Potrawka z pomidorów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidorów

    1 kg
  • cebule

    4
  • czarnych oliwek bez pestek

    8
  • gałązki rozmarynu

    4
  • octu balsamicznego

    12 łyżek
  • sól, pieprz

  • plasterków chudego, wędzonego boczku

    8
  • oregano świeże

    2 pęczek
  • olej

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Cebule obrać, pokroić na cząstki. Oliwki podzielić wzdłuż na połówki. Rozmaryn i oregano drobniutko posiekać. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim pomidory kilka minut na małym ogniu. Dodać cebulkę, dusić jeszcze 10 minut. Po 5 minutach do warzyw przełożyć oliwki, wlać ocet balsamiczny, przemieszać. Potrawkę przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną zieleniną. Boczek przełożyć na patelnię, smażyć 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe danie przełożyć na cztery talerze. Podawać ze świeżym białym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rosik93 20.07.2010 12:21
Fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat