Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z ośmiornicy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ośmiornica 1
cebula 2
Liść laurowy suszony Prymat 2
oliwa 6 łyżek
woda 50 ml
czosnek 3 ząbki
imbir 3 cm
seler naciowy 4 łodygi
pomidory krojone z puszki 800 ml
masło 30 g
curry
mięta liście
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z ośmiornicy

Zaczynamy od usunięcia otworu gębowego i oczu oraz wnętrzności jeżeli są. Następnie pod bieżącą wodą dokładnie płuczemy.
Do dużego garnka wlewamy 4 łyżki oleju i wkładamy ośmiornicę. Obraną całą cebulę dodać do ośmiornicy, a także 4 plasterki obranego imbiru i wodę. Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny.
Pozostałe warzywa obieramy i kroimy. Seler w plasterki a czosnek, resztę imbiru i cebulę w kostkę. Pomidory kroimy na cząstki.
Po ugotowaniu ośmiornicy wyjmujemy ją z garnka aby trochę ostygła i kroimy na plasterki. Korpus odkrawamy od macek i też kroimy w kawałki. Same końcówki macek zostawiamy nieco dłuższe.
Sos po gotowaniu ośmiornicy redukujemy na gazie, tak by zostały około 4 łyżki, będzie bardzo esencjonalny.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy dodajemy pokrojony czosnek, imbir i cebulę, mieszając smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy seler naciowy, chwilę razem przesmażamy i dodajemy szczyptę curry. Zalewamy wszystko pokrojonymi pomidorami. Prużymy około 10 minut.
Pokrojoną ośmiornicę dodajemy do sosu z warzywami wraz ze zredukowanym sosem i gotujemy jeszcze razem 5 minut. Następnie dodajemy masło rozprowadzając je w sosie. Na koniec przed podaniem posypać pokrojonymi listkami mięty. Na talerzu podać z cząstką cytryny do skropienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak