Potrawka z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak (około 1kg)

    1 szt.
  • wywar drobiowy

    6 szkl.
  • śmietana

    1 szt.
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki
  • pieprz

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • koperek

    do smaku
  • cebula biała

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso gotujemy do miękkości, obieramy z kości. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na masełku (najlepiej w rądelku) Do cebulki wlewamy odrobinę wywaru drobiowego, wrzucamy obrane mięsko i chwilkę dusimy. Następnie wlewamy resztę wywary i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy cebulka i mięso bedzie idealnie miękkie możemy dodać śmietanę rozprowadzoną w gorącym rozczynie. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewamy do sosu energicznie mieszając. Zagotowujemy.Na koniec wsypujemy koperek (ja dałam dość sporo bo lubię). Podajemy z ziemniakami ryżem lub kaszami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat