Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z mięsa, warzyw i grzybów

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 szt
kalarepka młoda 1 szt
pietruszka 1/2 szt
marchewka 1 szt
por 1 szt
boczniaki 15-20 dag
przyprawy 1 łyżka ( bałkańska)
oliwa 2-3 łyżki
śmietana 1-2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku

Porada

Potrawka z mięsa, boczniaków i warzyw jest wyśmienita. Można ją podawać z pieczywem, kaszą lub ryżem.

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z mięsa, warzyw i grzybów

Kroki postępowania

1
Marchewkę, pietruszkę i kalarepę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i blanszować. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
Do miseczki wlać oliwę, wsypać przyprawę bałkańską, wymieszać.
Krok 1 - Potrawka z mięsa, warzyw i grzybów  foto
2
Następnie dodać mięso, wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 2 - Potrawka z mięsa, warzyw i grzybów  foto
3
Mięso razem z marynatą włożyć na rozgrzaną patelnię, zrumienić.
Krok 3 - Potrawka z mięsa, warzyw i grzybów  foto
4
Na tłuszczu w którym smażyło się mięso podsmażyć posiekany por i pokrojone w kostkę boczniaki.
Krok 4 - Potrawka z mięsa, warzyw i grzybów  foto
5
Por z boczniakami połączyć z mięsem i warzywami,
Krok 5 - Potrawka z mięsa, warzyw i grzybów  foto
6
Podlać warzywnym wywarem, dodać odrobinę soli i dusić do miękkości.
Krok 6 - Potrawka z mięsa, warzyw i grzybów  foto
7
Śmietanę wymieszać z mąką i papryką, połączyć z mięsem, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 7 - Potrawka z mięsa, warzyw i grzybów  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 30.12.2016 16:29
bardzo dobra
Bernadeta1 28.12.2016 19:08
na pewno smaczne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak