Potrawka z Kurek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 spore cukinie

  • 1/2 kg kurek

  • 2 małe zabki czosnku

  • 1,5 łyżki soli czosnkowej

  • 1 łyżka przyprawy Tandoori Masala

  • 1 łyżka przyprawy Kebab-Gyros

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka masła

  • 3 łyżki śmietany 22%

  • 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku

  • pesto

    2 łyżeczki
  • ryż

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż opłukać kilkakrotnie zimną wodą, następnie zalać wrzątkiem, posolić i gotować zgodnie z instrukcją (ja gotowała prawie 50 minut). Następnie odcedzić i podsmażyć na rozgrzanej patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Zdjąć z ognia po kilku minutach i odstawić. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki jak niżej.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić na patelnię pokrojoną cebulę. Smażyć kilka minut. Na patelnię dodać pokrojone kurki i pokrojone w czwórki cukinie. Doprawić solą czosnkową, pieprzem, tandoori masala, przyprawą kebab-gyros. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryć i dusić około 15 minut raz na jakiś czas mieszając.
Dodać do warzyw śmietanę, pesto oraz musztardę, dokładnie wymieszać. Dalej dusić kilka minut. Połączyć warzywa z ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat