Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z kurczaka z pieczarkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Namawiam do przyrządzenia: potrawki z kurczaka oraz pieczarek.

Składniki:

Składniki:

mięso z udek kurczaka 500 gramów
pieczarki 250 gramów
żółta papryka 0,5 sztuki
papryka czerwona 0,5 sztuki
papryka zielona 0,5 sztuki
groszek konserwowy 150 gramów
marchewki 2 sztuki
śmietana 18% 300 mililitrów
mleko 150 mililitrów
mąka 2 łyżki
puder z grzybów suszonych 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty

Porada

W przepisie użyłem mleka koziego oraz suszonych grzybów mielonych.

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z kurczaka z pieczarkami

Mięso oczyszczamy i kroimy w większe kawałki. Razem z pokrojoną w kostkę marchewką i oczyszczonymi pieczarkami, dusimy pod przykryciem na średnim ogniu. Oprószamy solą, zalewamy wrzątkiem (około 300 ml). Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans.

Mąkę, mleko i śmietanę rozrabiamy. Dodajemy do mięsa i dusimy chwilę pod przykryciem, dodając również pokrojone papryki i przecedzony groszek.

Całość doprawiamy lubczykiem, pudrem z suszonych grzybów (u mnie kani), pieprzem oraz solą. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak