Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z kurczaka, z majonezem, szczypiorkowym i maślaną bułką z kwiatem soli

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kurczak marynowany w ostrej, musztardzie z dodatkiem domowego, szczypiorkowego majonezu oraz miękkiej, maślanej bułki, idealnie się sprawdzi na obiad czy wykwitną kolację dla gości.

Składniki:

Składniki na kurczaka:

piersi z kurczaka 2 sztuki
Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat 2 łyżeczki
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 200 mililitrów

Składniki na potrawkę z kurczaka:

papryka czerwona 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 sztuki
olej rzepakowy 100 mililitrów

Majonez:

olej słonecznikowy 250 mililitrów
jajko 1 sztuka
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
biały ocet winny 1 łyżeczka
cukier 15 gramów
szczypiorek posiekany 250 gramów

Maślana bułka:

mąka 575 gramów
mleko 3,2% 350 mililitrów
masło 115 gramów
cukier 65 gramów
kwiat soli 12 gramów
drożdże świeże 22 gramów

Porada

Podczas tworzenia majonezu polecam delikatną musztardę Prymat delikatesowa, ponieważ ostrzejsza może być za ostra i zdominować wszystkie smaki.

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z kurczaka, z majonezem, szczypiorkowym i maślaną bułką z kwiatem soli

Potrawka z kurczaka:

Tniemy kurczaka w cienkie paski. Mieszamy składniki marynaty i dodajemy do kurczaka. Marynujemy przez całą noc. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i tniemy w paski o wielkości kurczaka. Cebulę dymkę siekamy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy na 2 mm.

Smażymy kurczaka przez 7-8 minut na oleju z marynaty. Dodajemy cebulkę i smażymy przez 40 sekund. Dodajemy papryki i całość dusimy 5 minut.

Przygotowanie majonezu:

Miksujemy szczypiorek z olejem przez 5 minut i przecedzamy. Do miski wbijamy jajko w temperaturze pokojowej oraz dodajemy ocet i sól. Miksujemy powoli, dolewając olej ze szczypiorkiem z góry. Na koniec dodajemy cukier i ewentualnie doprawiamy octem z białych winogron. Chłodzimy w lodówce do momentu podania.

Przygotowanie bułek maślanych:

Dodajemy mleko, drożdże pokruszone i cukier. Całość mieszamy przez 2 minuty, podgrzewając do temperatury 37 stopni. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy przez 3 minuty. Porcjujemy ciasto na bułki o wadze 50-55 g i wyrabiamy bułki. Bułki zakrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 50 minut w ciepłe miejsce. Spryskujemy bułki z góry wodą i posypujemy kwiatem soli. Pieczemy w piekarniku 180 stopni (termoobieg) przez 14-15 minut. Chłodzimy na kratce przez 12 minut.

Złożenie dania:

Wykładamy potrawkę z kurczaka i posypujemy szczypiorkiem. Obok wykładamy ciepłą bułkę i w oddzielnej miseczce schłodzony, szczypiorkowy majonez.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak