Potrawka z kurczaka, z majonezem, szczypiorkowym i maślaną bułką z kwiatem soli

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kurczak marynowany w ostrej, musztardzie z dodatkiem domowego, szczypiorkowego majonezu oraz miękkiej, maślanej bułki, idealnie się sprawdzi na obiad czy wykwitną kolację dla gości.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na kurczaka:

  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat

    2 łyżeczki
  • Musztarda rosyjska Prymat

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    200 mililitrów

Składniki na potrawkę z kurczaka:

  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    3 sztuki
  • olej rzepakowy

    100 mililitrów

Majonez:

  • olej słonecznikowy

    250 mililitrów
  • jajko

    1 sztuka
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • biały ocet winny

    1 łyżeczka
  • cukier

    15 gramów
  • szczypiorek posiekany

    250 gramów

Maślana bułka:

  • mąka

    575 gramów
  • mleko 3,2%

    350 mililitrów
  • masło

    115 gramów
  • cukier

    65 gramów
  • kwiat soli

    12 gramów
  • drożdże świeże

    22 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Potrawka z kurczaka:

Tniemy kurczaka w cienkie paski. Mieszamy składniki marynaty i dodajemy do kurczaka. Marynujemy przez całą noc. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i tniemy w paski o wielkości kurczaka. Cebulę dymkę siekamy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy na 2 mm.

Smażymy kurczaka przez 7-8 minut na oleju z marynaty. Dodajemy cebulkę i smażymy przez 40 sekund. Dodajemy papryki i całość dusimy 5 minut.

Przygotowanie majonezu:

Miksujemy szczypiorek z olejem przez 5 minut i przecedzamy. Do miski wbijamy jajko w temperaturze pokojowej oraz dodajemy ocet i sól. Miksujemy powoli, dolewając olej ze szczypiorkiem z góry. Na koniec dodajemy cukier i ewentualnie doprawiamy octem z białych winogron. Chłodzimy w lodówce do momentu podania.

Przygotowanie bułek maślanych:

Dodajemy mleko, drożdże pokruszone i cukier. Całość mieszamy przez 2 minuty, podgrzewając do temperatury 37 stopni. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy przez 3 minuty. Porcjujemy ciasto na bułki o wadze 50-55 g i wyrabiamy bułki. Bułki zakrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 50 minut w ciepłe miejsce. Spryskujemy bułki z góry wodą i posypujemy kwiatem soli. Pieczemy w piekarniku 180 stopni (termoobieg) przez 14-15 minut. Chłodzimy na kratce przez 12 minut.

Złożenie dania:

Wykładamy potrawkę z kurczaka i posypujemy szczypiorkiem. Obok wykładamy ciepłą bułkę i w oddzielnej miseczce schłodzony, szczypiorkowy majonez.

bertpvd
Podczas tworzenia majonezu polecam delikatną musztardę Prymat delikatesowa, ponieważ ostrzejsza może być za ostra i zdominować wszystkie smaki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat