Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z kurczaka, z majonezem, szczypiorkowym i maślaną bułką z kwiatem soli
Potrawka z kurczaka:
Tniemy kurczaka w cienkie paski. Mieszamy składniki marynaty i dodajemy do kurczaka. Marynujemy przez całą noc. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i tniemy w paski o wielkości kurczaka. Cebulę dymkę siekamy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy na 2 mm.
Smażymy kurczaka przez 7-8 minut na oleju z marynaty. Dodajemy cebulkę i smażymy przez 40 sekund. Dodajemy papryki i całość dusimy 5 minut.
Przygotowanie majonezu:
Miksujemy szczypiorek z olejem przez 5 minut i przecedzamy. Do miski wbijamy jajko w temperaturze pokojowej oraz dodajemy ocet i sól. Miksujemy powoli, dolewając olej ze szczypiorkiem z góry. Na koniec dodajemy cukier i ewentualnie doprawiamy octem z białych winogron. Chłodzimy w lodówce do momentu podania.
Przygotowanie bułek maślanych:
Dodajemy mleko, drożdże pokruszone i cukier. Całość mieszamy przez 2 minuty, podgrzewając do temperatury 37 stopni. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy przez 3 minuty. Porcjujemy ciasto na bułki o wadze 50-55 g i wyrabiamy bułki. Bułki zakrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 50 minut w ciepłe miejsce. Spryskujemy bułki z góry wodą i posypujemy kwiatem soli. Pieczemy w piekarniku 180 stopni (termoobieg) przez 14-15 minut. Chłodzimy na kratce przez 12 minut.
Złożenie dania:
Wykładamy potrawkę z kurczaka i posypujemy szczypiorkiem. Obok wykładamy ciepłą bułkę i w oddzielnej miseczce schłodzony, szczypiorkowy majonez.