potrawka z kurczaka

potrawka z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak (około 1kg)

  • duża marchewka, pietruszka

  • 1/2 selera

  • cebula biała

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • żółtko jajek

  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę i seler obierz. kurczaka umyj podziel na porcje, zalej 1,5 l osolonej wody, włóż warzywa, ugotuj do miękkości. Oddziel mięso od kości, pokrój na kawałki, marchew w plastry, można również pietruszkę i seler dodać. Mięso i warzywa odłóż na oddzielny talerzyk. Przygotuj sos potrawkowy: na patelni stop 2 łyżki masła, wsyp mąkę, zrób zasmażkę, wlej 1/3 szklanki rosołu, rozprowadż mieszając energicznie, by nie porobiły się grudki. Zagotuj, podpraw żółtkiem, dodaj resztę surowego masła. Sos przelej do reszty rosołu, wymieszaj i jeszcze raz zagotuj, dodaj pokrojonego kurczaka i warzywa, przypraw zieloną pietruszką lub koperkiem, a także sola i pieprzem do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat