Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową

Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    1/2 tuszki
  • fasolka szparagowa

    25 dag
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • marchewka

    3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • czosnek

    3 ząbki
  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • cukinia

    kawałek
  • olej

    3 łyżki
  • liść laurowy

  • ziele angielskie całe

  • sól do smaku

  • czubrica zielona

    do samku
  • mąka pszenna

    do zawiesiny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tuszkę królika opłukać pod bieżącą wodą podzielić na mniejsze porcje włożyć do garnka,zalać wodą-tak aby przykryła mięso,dodać jedną marchewkę,oraz jedną cebulę,liść laurowy i ziele angielskie,osolić i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.Ugotowane mięso osączyć z wywaru obrać od kości,wywar zachować. Resztę marchewki obrać razem z pietruszką pokroić w kostkę tak samo wydrążoną z nasion paprykę,cukinię i fasolkę szparagową.Na patelni rozgrzać olej wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę,zamieszać,zeszklić po chwili dodać resztę pokrojonych warzyw łącznie z papryczką chili i dusić pod przykryciem około 8 minut od czasu do czasu mieszając. Do garnka włożyć obrane mięso zalać wywarem,dodać podduszone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki,gotować razem około 10 minut,doprawić do smaku solą oraz czubricą ,zagęścić zawiesiną z mąki pszennej,pogotować chwilę i podawać jako dodatek do drugich dań z ryżem czy ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MałaMi89

30.08.2014 13:44
Ja już po zdjęciach rozpoznaję czyj to przepis ;) mimo, że widzę pierwszy raz ;) dawno nie jadłam królika... przypomniałaś mi, że mam na niego ochotę :P

Wacław

28.08.2014 11:01
pyszne danie !

wedith1

27.08.2014 18:11
Oj jak ja dawno nie jadłam królika. Świetna potrawka!

Aannkaa82

27.08.2014 14:45
Uwielbiam królika, ale do tej pory zawsze robiłam pieczonego lub duszonego w różnych wersjach. pomysł na potrawkę bardzo mi sie podoba.

Triss

27.08.2014 14:09
super danie.;)

Mniam

27.08.2014 11:30
Smaczna potrawka, bo smaczne mięsko. Bardzo lubię :)

Renata9

27.08.2014 09:57
wyśmienita ta potrawka

Ewelina1991

27.08.2014 09:33
wspaniała potrawka ;)

IZABELA29

27.08.2014 09:09
króliczek ma bardzo zdrowe mięsko i ponoć zaczyna być " modny"/

Krystyna32

27.08.2014 08:45
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat